Goljufije v igri Pokemon GO

Omenili smo že tri osnovne točke oziroma namene te igre. To so:

  • druženje in spoznavanje do sedaj neznanih oseb
  • hoja oziroma gibanje, namesto sedenje za računalnikom
  • spoznavanje sveta oziroma okolice, ki ne sodi v naš vsakdanjik

Če so vam vse te tri točke tuje – potem to preprosto ni igra za vas. Ne želite v družbo? Ostanite doma in igrajte katere od drugih iger – na tisoče jih je in med njimi so mnoge, ki so primerne za vas. Pravzaprav so tudi Pokemoni na konzoli odlična igra, ki je namenjena točno vsem tistim, ki bi radi igrali doma, zaprti med štiri stene.

Imate gibalne težave? Morda vam bo gibanje pomagalo premagati katero od bolezni, če pa ste preveč hendikepirani, potem to zopet ni igra za vas. Tudi jaz ne plezam v visokogorju, niti ne dirkam s hitrimi motorji. To pač ni zame, če pa že, se preskusim raje na računalniškem simulatorju. Vseeno je v igri ogromno igralcev, ki uporabljajo različne programe, ki jim omogočajo, da se premikajo po ulicah, čeravno v resnici sedijo doma na kavču. To so tako imenovani spooferji, ki se lahko premikajo praktično po vsem svetu. Ulovijo lahko najboljše Pokemone in to z neverjetno hitrostjo ter z njimi skrbijo za hudo kri med tistimi, ki morajo zunaj na vročini ali mrazu prehoditi stotine kilometrov, da pridejo do istega rezultata. S tem v igri delajo neizmerno škodo. V resnici te osebe ne potrebujejo igre, ampak natančno to, kar igra ponuja – druženje z drugimi osebami in stik z naravo.

V praktično vsaki igri so možne goljufije, a nič ni slabšega, kot če jih izkoristite v boju proti drugim igralcem. Pri igrah, ki jih igrate individualno, goljufate le sami sebe, a vsaj ne škodite drugim. Množica igralcev, ki goljufa občasno ali celo ves čas, si dušo lajša z izjavami v stilu: “saj je samo igra” ali pa “saj goljufajo tudi drugi”. Vedno se lahko pri vsaki stvari najde olajševalne okoliščine, čeprav je povsem jasno, da so privlečene za lase. Je vaš otrok sosedovemu ukradel igračko? Pa saj je samo igračka! Iz čokoladnega jajčka! Vredna nekaj deset centov. In tako naprej… Goljufija je torej goljufija in kljub temu, da še nihče ni šel v zapor zaradi goljufanja v igri, zanjo ni nobenega opravičila.

Kakšne prednosti imajo goljufivci?

Z izjemno hitrostjo se lahko premikajo naokoli in pobirajo najboljše Pokemone. Največkrat uporabljajo posebne scannerje, ki pokažejo kje se je kak Pokemon prikazal in skočijo tja ali se tja premaknejo zelo hitro. Pokemona ulovijo in ko to naredijo večkrat na dan in nekaj desetkrat ali celo več stokrat na mesecev, si pred igralci, ki se naokoli sprehajajo, pridobijo velikansko prednost.

Naokoli se lahko premikajo v vsakem vremenu. Zanje ne obstaja mraz, vročina, dež ali sneg. Preprosto sedijo doma za mizo ali na kavču, ležijo v svoji postelji in uživajo.

Užitki goljufivcev

Kar nekaj igralcev, ki so tako igrali/goljufali, je povedalo, da so se igre hitro prenajedli. Takšno igranje pač nima nobenega smisla. Lahko se pokažejo le v telovadnicah, pa še tam jih vsi sovražijo, na socialnih omrežjih pa si večina ne drzne objavljati slik, saj jih drugi igralci takoj prepoznajo kot navadne prevarante. Postanejo tarča posmeha in se na ta način še bolj umaknejo v svet osamljenosti. Zločin se pač ne izplača – ne glede na raven.

Če boste torej slišali za izraz “spoofer” gre torej za osebo, ki goljufa. Za nekoga, ki se lahko prestavi kamorkoli in sicer tako, da uporabi program, ki njegovo GPS lokacijo poneveri oz. prepiše preko dejanskega stanja. Obstaja več tovrstnih programov in v bodoče naj bi bili prepovedani oziroma njihova uporaba onemogočena. Do takrat pa bo najbrž še precej vroče krvi med igralci.

Moj nasvet – ne sekirajte se pretirano, igrajte in uživajte! Če pa vam pridejo do živega, jih preprosto prijavite in morda bo kdaj kaj zaleglo. O tem kako se naredi prijava, pa več drugič.

 

Post Author: admin