Kako izbrati pravega Pokemona za v telovadnico?

Pri telovadnicah, arenah oziroma gymih, imamo dve možnosti. Ali napademo tuje, torej niso v lasti naše ekipe ali pa treniramo svoje. Ko enkrat zmagamo, je telovadnica prosta oziroma bele barve in vanjo lahko vstavimo Pokemona. Če jo treniramo, moramo mesto za svojega Pokemona še napraviti. Kako najbolje trenirati in napadati, si preberite v drugem članku, tokrat pa samo o tem, katerega Pokemona je pametno izbrati, da bo čuval telovadnico in vam, upajte, čimdlje prinašal zlatnike in prah.

Če je telovadnica povsem prazna, boste vi tisti, ki boste prvi vstavili Pokemona vanjo. V tem primeru bosta še dve prosti mesti, preostale pa bo potrebno narediti. Razmišljati morate torej o dveh rečeh. Ne želite, da bi telovadnica hitro padla, torej morajo imeti še drugi vaši soigralci priložnost, da vanjo vstavijo svojega Pokemona. Hkrati pa jo bo potrebno na višje stopnje šele strenirati. V tem primeru pa to pomeni, da bo potrebno Pokemone v telovadnici nekajkrat premagati, da bi priborili potreben prestiž za nadgradnjo.

Če ste med prvimi, bodo torej verjetno na vašem Pokemonu trenirali drugi, zato je pametno, da jim delo olajšate. Želite, da trening poteka hitro in enostavno, zato da se prosta mesta naredijo čim hitreje, da se telovadnica napolni in bo s tem nasprotnike odbijala od napadov. Čeprav lahko vsaka telovadnica hitro pade, ne glede na to ali je stopnje 5 ali 10 in ne glede na to, kateri Pokemoni so v njej, pa drži, da so bolj obstojne tiste telovadnice, kjer je več Pokemonov, torej med 8 in 10.

Treniranje in zapiranje telovadnice

Telovadnico se trenira, dokler ne pride do stopnje 10, že prej pa je mogoče vanjo vstavljati Pokemone. Zapiramo jo takrat, ko so prosta mesta že narejena in je Pokemona potrebno samo še vstaviti. Za enostavno in hitro treniranje vstavimo enega ali več Pokemonov, s katerimi boste opravili v nekaj sekundah, da bo telovadnica čim hitreje visoke stopnje. Ko je enkrat visoke stopnje, damo najraje na dno tiste Pokemone, ki jih je težko premagati, s čimer telovadnico zapremo.

Telovadnica stopnje 10, ki ima na dnu 3 x Blissey in 2 x Snorlax, na vrhu pa denimo 3 Vaporeone, Dragonita in Gyradosa, je bistveno zahtevnejši zalogaj za nasprotnika, kot takšna, ki ima ravno obrnjen vrstni red vstavljenih Pokemonov.

Pokemoni za enostavno treniranje

 • Vaporeon
 • Gyrados
 • Dragonite
 • Flareon
 • Golem
 • Arcanine
 • Rhydon
 • Tyranitar

Čeprav je marsikdo, ki Eeve evolvira žalosten, ker ni dobil Vaporeona, ki spada med najmočnejše Pokemone, pa je Jolteon eden najboljših napadalcev. Res ima nizko vzdržljivost (HP oziroma Stamina), vendar ima močne in izjemno hitre napade. Nekatere kombinacije napadov spadajo med bolj zaželjene, druge med manj, sam pa imam najraje vseh po malo in jih uporabljam v različnih primerih. Ker je Jolteon električni pokemon, bo odlično opravil svoje delo proti vodnim, teh pa je kar nekaj, ki dosežejo visok CP (Combat Power) in zato jih trenerji radi vstavljajo v telovadnice.

Ko ste torej v dilemi katerega vstaviti, je vodni Pokemon vedno dobro izbira, saj ga je enostavno premagati in s tem trenirati. Tako lahko kadarkoli mirne duše v telovadnico vstavite Vaporeona ali Gyradosa. Še lažje je trenirati ognjene, ker pa ne dosegajo tako visokega CPja, jih boste v telovadnici redkeje srečali. Kljub temu ima kar precej trenerjev tudi močne Flareone, ki brez težav presežejo vrednost 2500 CP. Proti njim je enostavno trenirati s katerimkoli vodnim Pokemonom. Tako kot Flaeron, pa tudi Arcanine zlahka preseže 2000 CP in se večkrat znajde v telovadnicah na obrobjih mest.

Voda (Water) je odličen element tudi v boju proti zemlji (Ground) ter kamnu (Rock), enako pa tudi trava (Grass), zato je dobra izbira za branitelja telovadnice tudi Rhydon, ki doseže CP celo prek 3000. To so tudi tipi Pokemonov, ki jih je lahko dobiti, saj sta Magikarp (ob vodi) in Eeve (v mestih in v parkih) zelo pogosta. Tako ne samo, da zlahka najdete kvalitetne pokemone, ampak tudi hitro dobite dovolj bombonov za evolucije in nadgradnjo (power-up). Rhyhorn ni tako pogost, vendar se ga vseeno lahko najde, ne tako redko pa imajo tudi večja gnezda in takrat jih lahko nalovite dovolj, da boste potem imeli enega ali dva za v telovadnico – njegovo evolucijo, se razume. Ne pozabite, da zemeljski (Ground) Pokemon ne doseže letečega (Flying), tako da ga je lahko trenirati oziroma napadati tudi z njimi.

Golem se sorazmerno redko opazi v telovadnici. Ima močan napad in slabo obrambo. Če napadalec z njim hitro opravi in se medtem umika njegovim udarcem, bo lahek zalogaj. Geodude je sorazmerno pogosto pokemon, tako da ga je lahko nadgraditi in privesti do visokega CPja (preseže 2.900 CP). Napadete ga lahko z vodo (Water) ali travo (Grass), ki sta oba super efektivna tako proti njegovim zemeljskim (Ground), kot kamnitim (Rock) udarcem.

Naslednja dobra izbira bo Dragonite, ki trenutno doseže najvišji CP v igri. Njegova prednost je ta, da je odličen napadalec, vendar pa je zelo slab branilec, tako da ga zlahka uženejo nasprotniki, vendar pa to pomeni, da ga je tudi lahko trenirati. Ker je leteč Pokemon, ima slabost proti elektriki, hkrati pa je zmaj in ti naredijo le malo škode jeklu (Steel) in vilam (Fairy). Imejte v mislih, da je vila sicer super učinkovita proti Zmajem, tako da imata tako dvojni plus. Clefairy/Clefable, Jigglypuff/Wigglytuff in Mr. Mime so lahko vaša izbira, pri čemer je prva morda najboljša, saj ima zelo uravnotežen napad, obrambo in vzdržljivost (Mr. Mime ima denimo slabo vzdržljivost, Wigglytuff pa obrambo). Proti zmajem so super učinkoviti tudi drugi zmaji, vendar bosta imela potem v boju enakomerno super učinkovitost, zato vam bolj priporočam ledene Pokemone. Med njimi imata zelo močan napad Lapras (ki pa je precej redek, a če ga imate z Dragonitom z lahkoto opravi) in Jynx, v drugi generaciji pa sedaj tudi Swinub/PillowSwine, če imata seveda ledene udarce.

Naslednji pokemon, ki ga je lahko trenirati je Tyranitar. Njegovi udarci so lahko temni (Dark) in kamniti (Rock), proti obema pa je super učinkovit vsak pretepaški (Fighting) tip Pokemona, proti kamnu, vemo že od prej, tudi voda. Z Vaporeonom, Gyradosom ali denimo Machampom, boste s Tyranitarjem opravili z lahkoto.

Težki za trenirati

 • Blissey
 • Snorlax
 • Lapras
 • Exeggutor

Seveda, če telovadnico “zapirate” in želite, da jo bo nasprotniku težko napadati, je potrebno na dno postaviti čim močnejše Pokemone. Ker so težko premagljivi, bodo imeli napadalci z njimi več težav, na drugi strani pa je na njih težko trenirati, zato jih nikoli ne vstavljajte, če ste med prvimi. Med te Pokemone sodita predvsem Snorlax in Blissey, vendar pa jih veliko igralcev nadgrajuje v visok CP, kar pomeni, da ni nujno, da bosta na dnu. Tako se lahko telovadnica še vedno trenira na spodnjih Pokemonih, težava pa nastane, ko nekdo iz nje izbije vse do njiju. Tako imate v posesti telovadnico, ki potrebuje trening, da ji zopet dvignete stopnjo, v njej pa je ostala denimo samo Blissey ali pa več njih.

Snorlax je verjetno najbolj zahteven pokemon s katerim boste imeli trenutno opravka. Tudi kadar je napaden od nasprotnikov, v povprečju najdlje zdrži v bitki, vendar jih je težko dobiti. Vsekakor ni prava izbira, da bi ga postavili v telovadnico, ko jo morajo še trenirati prijatelji za vami.

Prav tako ni prijetno trenirati na Laprasu, ki pa so mu kasneje, v enem od popravkov spomladi 2017, znižali CP. Če zapirate telovadnico, ga vstavite na dno, sploh če ste ga uspeli spraviti tam do 2.300 CP ali več. V vsakem primeru bo težak nasprotnik, saj ima odlično obrambo. Nikakor ga ne postavite na pot svojim prijateljem iz ekipe, saj se bodo predolgo ukvarjali z njim.

Exeggutor bo na najvišji trenerjevi stopnji dosegel tja do 2.900 CP, kar ga uvršča v sam vrhu, boj proti njemu pa ni tako enostaven. V osnovi so proti njemu predvsem učinkoviti ognjeni Pokemoni, med katere sodita denimo Flareon ter Typhlosion iz druge generacije. Če dobi dva ognjena napada, bo Typhlosion odlična izbira, saj ima tudi dovolj obrambe in vzdržljivosti, da ga močni udarci Exeggutorja ne prizadanejo preveč. Vsekakor pa proti Exeggutorju ni hvaležno in enostavno trenirati, zato za večino trenerjev, ki pridejo za vami, ne bo prijeten nasprotnik.

Nekaj srednjega

Alakazam spada med tiste Pokemone, ki jih lahko razvijete do precejšnje mere, njegov CP se namreč dvigne nad 2.800. Je psihičnega (Psychic) tipa, vendar ima lahko specialni udarec tudi pretepaški (Fighting) ali duh (Ghost). Pred popravkom v igri, so nekateri Alakazami dobili tudi udarec vil (Fairy). Psihični Pokemon je super efektiven proti strupu (Poison) in pretepačem (Fighting), nima pa moči proti temi (Dark), psihičnemu (Psychic) ali jeklu (Steel). Nikakor se ga torej ne lotite s pretepačem, ki bo imel proti njemu dvojno pomanjkjivost ali z drugim psihičnim Pokemonom, čeprav bosta imela vzajemno slabost. Raje ga napadite z jeklom (Steel), ki mu Alakazam ne pride do živega, lahko pa se ga lotite tudi z žuželko (Bug) ali duhom (Ghost). Moja prva izbira je zagotovo tema (Dark). Alakazam ima proti duhom slabost, duhovi pa proti psihičnim super efektivnost.

Pinsir ne pozna evolucije, a se lahko nagradi do skoraj 2.800 na najvišji stopnji. Spada med hrošče (Bug) in je zato super učinkovit proti travi (Grass), psihičnim (Psyhic) in temnim (Dark). Proti njemu se najlažje in najučinkoviteje borimo z letečimi (Flying), skalnim (Rock) in ognjenimi (Fire) Pokemoni.

Še nekaj Pokemonov, ki jih boste večkrat srečali v telovadnicah, ki niso najlažji za trenirati, dosežejo pa solidne CPje. Nekatere je lažje ujeti, zato jih boste videli večkrat, druge pa težje in bodo v telovadnicah redko.

 • Machamp
 • Hitmonlee (do okoli 2.400 CP)
 • Poliwrath (do okoli 2.400 CP)
 • Scyther/Scyzor (skoraj do 2.500 CP)
 • Slowbro (do 2.500 CP)
 • Muk (celo do 2.700 CP)

 

Vnos podatkov

 

Preverjanje

Post Author: admin