Pokemon GO razdalje

Ena od novejših medalj je razdalja, ki se ustvari z menjavo pokemonov. Tako lahko zamenjate pokemona, ki ga je vaš prijatelj ujel denimo v Puli, vi pa svojega v Ljubljani in razdalja med njima je denimo 130 kilometrov. Pri tem boste dobili za nagrado več bombonov, kot če bi zamenjali dva pokemona, ki ste ju oba ujela v isti soseski. Ker boste Pokemona, ki ima nizek IV verjetno tako ali tako vrgli stran, se ga torej splača vedno zamenjati. Kaj lahko s tem pridobite?

Nagrade ob menjavi – lucky Pokemon

Pokemon bo po menjavi dobil novega lastnika, na dnu se zapiše kdo je bil prejšnji lastnik in kdaj je bila menjava opravljena. Zamenjanega pokemona se potem ne more več menjati, torej vsak pokemon lahko samo enkrat zamenja lastnika.

Po menjavi se spremenijo njegovi IVji, ki se na novo preračunajo. Lahko boste dobili višje ali nižje od prejšnjih. Točna pravila v tem času še niso jasna, na večjo količino zamenjanih, pa boste govoto hitro prišli do nekaj zelo dobrih. Ker bo CP (torej njegova stopnja) ostal nekje tam, kjer je bil pri prejšnjem lastniku, se vam zato splača menjati (če sem bolj natančen – prejemati 🙂 ) predvsem tiste pokemone, ki imajo visok level (in posledično CP) že ob ulovu. Pri valjenju iz jajca ali raidu tako nimate vpliva, saj dobite vedno samo 20 ali 25 stopnjo.

Druga stvar, ki so jo dodali malce kasneje, je možnost, da pokemon postane Lucky. Oznaka, da je to srečni pokemon se vidi pod njegovim imenom (pripis Lucky), v ozadju (zvezdice) in v Pokedexu (na seznamu pokemonov, ko odprete točno tega pokemona, se v ozadju vidijo zvezdice). Zbiratelji so seveda takoj pograbili možnost in menjajo pokemone do iznemoglosti, dokler pač ne bodo dobili pri vseh ozadja z zvezdicami. Kar se tiče oznake Lucky prinaša tudi dodatno značilnost pokemona samega, ki od takrat potrebuje manj vloženega prahu (stardust) v njegovo nagrajevanje (power up). Lucky pokemon lahko postane katerikoli, verjetnost pa se povečuje s časom, ki ga preživi pri prvem trenerju. Drugače povedano, če boste menjali ravnokar ujete pokemone, bodo ravno tako nekateri postali srečni, vendar manj pogosto, kot če bi menjali tiste, ki ste jih ujeli denimo leta 2016.

Nagrada dodatni bomboni

Nekatere pokemone preprosto redkeje srečamo v divjini, na koncu pa imamo še smolo in jih zlepa ne izvalimo iz jajca. Tako se zelo veselimo vsakega bombončka in če ne gre drugače, si ga pač nastavimo za prijatelja (Buddy), da se sprehaja z našim trenerjem naokoli in išče bombončke ob klatenju po soseskah. Slabe pokemone, ne glede na to, kako smo do njih prišli, pogosto pošljemo profesorju (transfer), ki nam zanje navrže dodatni bombonček. Tako se od pokemona sicer za vedno poslovimo, a dodaten bombon je pač dodaten bombon. Ob nekaterih dogodkih se zgodi, da namesto enega, dobimo dva bombona, predvsem kadar je dogodek za dvojne bombone (double candy event).

Druga možnost pa je, da pokemona zamenjamo s prijateljem. V tem primeru ravno tako dobimo dodaten bombon, prijatelj pa dobi še možnost, da bo pri njemu ta pokemon vseeno imel dober IV, morda pa dobi še oznako srečen (lucky). Pri tem je potrebno vedeti, da dobite en dodaten bombon, če sta bila pokemona ujeta (ni pomembno ali v divjini ali na raidu) v bližini (razdalja pod 10 km) in 2, če sta bila ujeta na razdalji večji od 10 km. Ta dodaten bombon se pa že pozna, sploh če gre za zelo redke pokemone ali celo takšne, s katerimi je potrebno hoditi 5 ali celo 20 (legendarni) kilometrov. Lahko dobite celo 3 bombone, če ste ujeli pokemone več kot 100 km narazen.

Ob posebnih dogodkih, enega smo že imeli, se količina bombonov še poveča, tako smo ob razdalji preko 100 km dobili celo 6 bombonov. Če si torej pogledamo razliko:

navaden ulov z žogico + prenos k profesorju = 3+1 – skupaj 4 bombone

ulov na ananas + prenos k profesorju = 6+1 – skupaj 7 bombonov

ulov na ananas + menjava 1 / 2 / 3 bombone = 6+1-3 = 7-9 bombonov

Ob tem ne gre pozabiti, da dobite 5 (10 z ananasom) oz. 10 (20 z ananasom) bombonov takrat, ko je pokemon ujet v drugi oziroma tretji evoluciji.

Ob dogodku se je torej izplačalo narediti menjavo za tiste, ki so bili ujeti bolj daleč. Tako ste lahko iz sorazmerno slabe variante (4 bomboni) prišli na odlično opcijo 7+6=13 bombonov.

Razdalje po svetu

Če imate prijatelje iz tujine in vam pošiljajo darila, lahko iz tega darila dobite jajce – ne dobite ga pač iz vsakega, vseeno pa je jajce v darilu pogosto. Pod pogojem seveda, da imate med jajci v trenutku odpiranja daril vsaj eno prosto mesto. Zaenkrat lahko tako dobite samo jajca, ki se valijo 7 km in iz njih pridejo Alolan oblike. Pokemon, ki ga boste izvalili bo še vedno izviral od lastnika, kar pomeni, da se bo ob njegovi menjavi za drugega pokemona štela razlika od pokestopa, kjer je bilo jajce pridobljeno, to pa po svetu lahko nanese tisoče kilometrov razdalje. Za lažje računanje sem priložil tabele, iz njih pa lahko okvirno razberete kolikšne so razdalje od Slovenije in iz kje je dobro imeti vsaj par prijateljev, če so vam seveda razdalje pomembne.

Najverjetneje boste preko Facebooka ali morda na potovanjih spoznali koga, ki prav tako navdušeno lovi Pokemone. Včasih je težko oceniti, kolikšna je okvirna razdalja med kraji, zato si lahko s to tabelo na hitro pomagate. Najprej so Evropski kraji, ki jih boste bolj verjetno kdaj obiskali, potem kraji po Evropi, kamor se vseeno redkeje potuje, na koncu so še države po svetu, kjer pa so razdalje že tako velike, da so številke zares zelo približne. Razdalje so torej okvirne – med Ljubljano in (največkrat) med glavnim mestom – gre seveda za zračno linijo. V tabeli seveda niso vsi kraji. 🙂

Dodate se lahko tudi v “svetovno” tabelo, kjer vas prav bodo prav tako našli trenerji iz celega sveta in vas morda povabili k prijateljstvu ali pa pač dajte vi njih. 🙂 Še povezava do tabele: https://www.wow.si/pokemon-trainers-codes/.

 

 

Post Author: admin